FI – Filosofia

21.3.2018 Koe on kaksiosainen. Osassa I on kuusi 20 pisteen tehtävää ja osassa II kolme 30 pisteen tehtävää. Saat vastata enintään 5 tehtävään. Näistä tehtävistä enintään 2 saa olla osasta II. Kokeen maksimipistemäärä on 120. Sen saavuttaminen edellyttää, että vastaat 2:een II-osan tehtävään. Vastauksiin ei ole mahdollista liittää kuvakaappauksia. Älä jätä mitään merkintöjä sellaisen tehtävän vastaukselle varattuun tilaan, jota et halua jättää arvosteltavaksi. Huom.! Tehtävän 3 kohdalla on erillinen ohje vastaamatta jättämisestä. OSA I 20 p. tehtävät. Vastaa 3–5 tehtävään. 1. Havainnot tieto-opissa (ei aineistoa) 2. Normatiivisen etiikan periaatteet (ei aineistoa) 3. Päättelyn muodot (ei aineistoa) 4. Naiivi moraalinen relativismi (aineistona tekstikatkelma) 5. Ylioppilas (aineistona kaksi videokatkelmaa) 6. Tietokonepelien rajoittaminen (aineistona videokatkelma) OSA II 30 p. tehtävät. Vastaa 0–2 tehtävään. 7. Epikuroksen näkemys haluista ja nautinnoista (aineistona tekstikatkelma) 8. Laplacen maailmankaikkeus (aineistona tekstikatkelma) 9. Demokratia (aineistona elokuvakatkelma) Voit avata tehtäviin liittyvät aineistot tästä linkistä erilliseen välilehteen. Myös tehtävänantojen yhteydessä on suorat linkit aineistoihin.

OSA I Vastaa 3–5 tehtävään. Saat vastata osien I ja II tehtävistä yhteensä enintään 5:een.
1 Havainnot tieto-opissa (20 p.) Filosofi astuu ulos kaupasta ja näkee yllättäen edessään norsun. Selitä, miten filosofi tässä tilanteessa pohtii havaintojen ja tiedon suhdetta, jos hän on
1.1 skeptikko (5 p. Vastauksen enimmäispituus on 750 merkkiä.) (5 p)
tallennettu
1.2 empiristi (5 p. Vastauksen enimmäispituus on 750 merkkiä.) (5 p)
tallennettu
1.3 rationalisti (5 p. Vastauksen enimmäispituus on 750 merkkiä.) (5 p)
tallennettu
1.4 Immanuel Kant (5 p. Vastauksen enimmäispituus on 750 merkkiä.). (5 p)
tallennettu
2 Normatiivisen etiikan periaatteet (20 p.) Kategorinen imperatiivi ja hyödyn periaate eli utiliteettiperiaate ovat tunnettuja eettisiä periaatteita.
2.1 Selitä kategorisen imperatiivin filosofinen ydinsisältö ja ainakin yksi kategoriseen imperatiiviin liittyvä filosofinen ongelma. (10 p.) (10 p)
tallennettu
2.2 Selitä hyödyn periaatteen eli utiliteettiperiaatteen filosofinen ydinsisältö ja ainakin yksi periaatteeseen liittyvä filosofinen ongelma. (10 p.) (10 p)
tallennettu
3 Päättelyn muodot (20 p.) Loogisella päättelyllä on tärkeä rooli inhimillisessä ajattelussa ja tieteellisessä tutkimuksessa. Deduktiivisessa päättelyssä tosi johtopäätös seuraa tosista oletuksista välttämättä, mutta esimerkiksi induktiivisessa päättelyssä näin ei ole. Määritä, seuraako tosi johtopäätös tosista oletuksista välttämättä seuraavissa päättelyissä 3.1.–3.3. (Oikea vastaus 2 p., väärä vastaus -2 p., ei vastausta 0 p. Yhteensä 0–6 p., päättelyiden yhteispistemäärä ei siis laske alle nollan.) Vastattuasi väittämään voit vaihtaa vastausvaihtoehtoa, mutta et voit jättää väittämää enää kokonaan ilman vastausta. Jos olet aloittanut tehtävään vastaamisen, mutta et haluakaan jättää vastausta arvosteltavaksi, merkitse kuhunkin väittämään vaihtoehto ”Jätän vastaamatta”. ( p)
3.1 Kaikki taiteilijat ovat luovia. Albert on taiteilija. Siis: Albert on luova.
tallennettu
3.2 Jotkut filosofit ovat loogikoita. Leila on loogikko. Siis: Leila on filosofi.
tallennettu
3.3 Kaikki valkovuokot ovat elollisia. Kaikki narsissit ovat elollisia. Siis: Kaikki kukkakasvit ovat elollisia.
tallennettu
3.4 Ratkaise perustellen, onko seuraava tieteellinen päättely deduktiivista vai ei (6 p. Vastauksen enimmäispituus on 900 merkkiä.):
Jos Einsteinin suhteellisuusteoria pätee, niin tähtien valo taipuu Auringon painovoimakentässä. Tähtien valo taipuu Auringon painovoimakentässä. Siis: Einsteinin suhteellisuusteoria pätee.
(6 p)
tallennettu
3.5 Selitä, mikä filosofinen ongelma liittyy seuraavaan päättelyyn (8 p. Vastauksen enimmäispituus on 1 200 merkkiä.):
Aurinko on noussut joka aamu tähän saakka. Siis: Aurinko nousee jatkossakin joka aamu.
(8 p)
tallennettu
4 Naiivi moraalinen relativismi (20 p.) Vulgaari tai naiivi moraalinen relativismi, jota joskus kutsutaan myös normatiiviseksi relativismiksi, on arkiajattelussa yllättävän suosittu käsitys. Tekstikatkelmassa (aineisto 4.A) englantilainen filosofi Bernard Williams (1923–2003) arvioi tätä käsitystä. Aineisto: 4.A Tekstikatkelma: Bernard Williams
4.1 Erittele Williamsin argumentti (aineisto 4.A) ja arvioi sen filosofista merkitystä. (10 p.) (10 p)
tallennettu
4.2 Selitä, miksi relativismi on nykyään suosittua, ja esitä oma perusteltu näkemyksesi relativismin puolesta tai sitä vastaan. (10 p.) (10 p)
tallennettu
5 Ylioppilas (20 p.)
Kuva: Johanna Vuonokari/Lehtikuva. Lähde: www.yle.fi. Viitattu 23.4.2015.
Lukion kevätjuhlassa joidenkin lukiolaisten asema muuttuu, heistä tulee ylioppilaita. Aineisto: 5.A Videokatkelma: Tiirismaan lukion ylioppilasjuhla 4.6.2016 5.B Videokatkelma: TV-sarja Salatut elämät – Nuorten ylioppilasjuhlat
5.1 Pohdi, onko olemassa ensimmäistä ylioppilaana olemisen hetkeä ja miten muutos ylioppilaaksi tapahtuu. Voit hyödyntää vastauksessasi videokatkelmia (aineistot 5.A ja 5.B). (10 p.) (10 p)
tallennettu
5.2 Erittele, mikä abiturienteissa heidän ylioppilaaksi tullessaan muuttuu ja mikä pysyy ennallaan. Voit hyödyntää vastauksessasi videokatkelmia (aineistot 5.A ja 5.B). (10 p.) (10 p)
tallennettu
6 Tietokonepelien rajoittaminen (20 p.) Arvioi, millaisia moraaliin ja yhteiskunnan etuun perustuvia rajoitteita tulisi asettaa tietokonepeleille. Voit käyttää apunasi vuonna 2015 julkaistua tietokonepelin esittelyvideon katkelmaa (aineisto 6.A). Aineisto: 6.A Videokatkelma: Running Beer (20 p)
tallennettu

OSA II Vastaa 0–2 tehtävään. Saat vastata osien I ja II tehtävistä yhteensä enintään 5:een.
7 Epikuroksen näkemys haluista ja nautinnoista (30 p.) Kreikkalainen filosofi Epikuros (341–270 eaa.) kuvailee tekstikatkelmassa (aineisto 7.A) halujen, nautintojen ja hyvän elämän suhdetta. Aineisto: 7.A Tekstikatkelma: Epikuroksen kirje Menoikeukselle
7.1 Erittele Epikuroksen näkemystä ihmisten haluista ja nautinnoista (aineisto 7.A) ja arvioi sen perusteita. (15 p.) (15 p)
tallennettu
7.2 Esitä oma perusteltu arviosi Epikuroksen opista ja sen merkityksestä 2000-luvulla. (15 p.) (15 p)
tallennettu
8 Laplacen maailmankaikkeus (30 p.) Pierre-Simon de Laplace (1749–1827) oli ranskalainen tähtitieteilijä ja matemaatikko. Hän sovelsi työssään Newtonin taivaanmekaniikkaa ja kehitteli edelleen todennäköisyyslaskentaa. Hän julkaisi matemaattisen pääteoksensa Théorie analytique des probabilités vuonna 1812. Tekstikatkelma (aineisto 8.A) on peräisin hänen jälkikäteen (1820) teokseen liittämästään johdannosta. Aineisto: 8.A Tekstikatkelma: Pierre-Simon de Laplace, Théorie analytique des probabilités; johdanto
8.1 Selitä, minkälaisen filosofisen teorian Laplace muotoilee ensimmäisessä lauseessa (aineisto 8.A). Vastauksen enimmäispituus on 900 merkkiä. (6 p.) (6 p)
tallennettu
8.2 Esitä Laplacen tekstikatkelmassa (aineisto 8.A) esittämää teoriaa tukevia perusteita. (12 p.) (12 p)
tallennettu
8.3 Arvioi, mitä mahdollisia ongelmia Laplacen tekstikatkelmassa (aineisto 8.A) esittämässä teoriassa on. (12 p.) (12 p)
tallennettu
9 Demokratia (30 p.) George Lucasin luomassa Tähtien sota -elokuvasarjassa Anakin Skywalker saa koulutusta jedi-ritariksi, jonka tehtävänä on puolustaa demokratiaa. Hän kääntyy kuitenkin myöhemmin tukemaan epädemokraattista galaktista imperiumia. Nuori senaattori Padmé Amidala puolestaan toimii elämänsä loppuun asti demokratian puolesta. Aineisto: 9.A Elokuvakatkelma: Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys
9.1 Selitä, mikä on demokratian perusajatus ja millaisilla arvoilla demokratiaa voidaan perustella. (10 p.) (10 p)
tallennettu
9.2 Demokratiaa moititaan usein tehottomaksi. Arvioi syytöstä filosofisesti niin, että hyödynnät vastauksessasi elokuvakatkelmaa (aineisto 9.A). (10 p.) (10 p)
tallennettu
9.3 Esittele lyhyesti kaksi erilaista yhteiskunnan perusrakenteen mallia, joista ainakin toinen on demokratia, ja vertaa niitä keskenään. (10 p.) (10 p)
tallennettu

Tarkista, että vastasit oikeaan määrään tehtäviä. Älä jätä mitään merkintöjä sellaisen tehtävän vastaukselle varattuun tilaan, jota et halua jättää arvosteltavaksi. Huom.! Tehtävän 3 kohdalla on erillinen ohje vastaamatta jättämisestä.